Bli en mästare på första intryck – 10 smarta tips inför din konsultintervju

I förra veckan firade jag konsultintervju #100! Det betyder att jag har haft förmånen att få sitta med vid 100 tillfällen då konsulter vi förmedlat har träffat våra kunder för att diskutera hur de kan ha nytta av varandra under kommande uppdrag.

Vi följer alltid med de konsulter vi förmedlar när de ska träffa en kund för första gången.

Vi tycker att det är ett väldigt bra sätt att lära känna både våra kunder och konsulter bättre och samla på oss bra input för att hjälpa båda parter på ett så bra sätt som möjligt även i framtiden.

Som bisittare under så många intervjuer får man möjlighet att bara sitta och låta sig imponeras av hur duktiga många är på att presentera sig själva på ett bra sätt.

Nedan har jag sammanställt en lista med tips på vad jag har noterat som ett lyckat upplägg för en bra konsultintervju. Jag hoppas att den kan ge dig några nya tankar inför din nästa intervju!

Våra 10 bästa tips för en lyckad konsultintervju

Hur vi kan hjälpa tillEtt av våra viktigaste uppdrag som konsultmäklare är att hjälpa konsulter att fokusera sin tid och prestera efter bästa förmåga. Vi vet att en lyckad konsultintervju ofta är första steget till ett lyckat uppdrag och därför jobbar vi alltid för att ge dig som konsult bästa möjliga förutsättningar till ett gott första intryck.Bra självinsikt, kunskap om och framförallt intresse för uppdragsgivaren är faktorer som kan vara avgörande för utfallet av en konsultintervju. Därför lägger vi stor vikt vid den personliga kontakten för att lära känna dig som konsult och vi delar gärna med oss av våra erfarenheter från olika kunder. Vi finns här för dig genom hela intervjuprocessen och ser till att du löpande får den feedback du behöver för att utvecklas i din roll som konsult.Vill du höra mer om hur vi kan hjälpa dig? Kontakta oss!

Läs på om kunden inför din konsultintervju.

Kan du berätta vad företaget arbetar med, har du testat deras produkt, finns det nyheter kring kommande projekt?

Presentera dina senaste uppdrag efter relevans.

Välj ut de uppdrag där du anser att du har samlat på dig mest relevant erfarenhet för det aktuella uppdraget.

Välj ut bra exempel på utmaningar.

Stötte du på några problem under tidigare uppdrag, hur löste du dessa, hur hanterar du krav från stakeholders/ managers?

Var beredd på att motivera/reflektera kring val av tekniker.

Om du hade fått välja tekniker från början hade du gjort samma val som kunden? Finns det exempel på uppdrag där du påverkat vilken teknik som skulle användas?

Vad är dina styrkor?

Vad är du bäst på, vad har du för kunskaper och framförallt personliga egenskaper som du kan bidra med när du kommer ut på ett nytt uppdrag?

Vilka tekniker tycker du är roligast/minst roliga.

Är det någon teknik du är extra bra på, vad är bra/dåligt med olika tekniker och verktyg, hur ställer du dig inför nya tekniker?

Ställ många frågor till kunden.

Visa ditt intresse och din nyfikenhet, ställ de frågor du har om uppdraget. Det ska vara en bra match för dig också!

Ingen kan allt.

Det är okej att ha svagheter, ingen kan vara expert på alla tekniker, var ödmjuk att ta hjälp från dina potentiella kollegor.

Var en team player.

I majoriteten av uppdragen kommer du jobba i ett team. Vem är du i teamet, är du bra på att samarbeta, hur tar/ger du kritik till dina kollegor?

Tro på dig själv!

Tänk på att kunden har valt att träffa dig för att de tycker du har en intressant profil och för att de hoppas du är rätt konsult för uppdraget.

Martina Fitjofsson - Delivery & Relations - Tingent Martina Fritjofsson, Delivery & Relations på Tingent
Martina är Tingents mest mångfacetterade medarbetare. Vill du få igång henne ordentligt så ska du inleda ett samtal om system, struktur, Excel eller egentligen vad som helst som handlar om ordning och reda! Samtidigt driver hon med bravur och rykande tempo både försäljning och inflödet av frilansande konsulter på en av våra häftigaste, techigaste och snabbaste kunder. Vill du ha tag i henne under kvällstid lär du börja med att leta på Stockholms mest upcoming och hetaste restauranger och barer. Martina är en foodie av rang och hon känner verkligen a l l a . Hon är bara en person ifrån både Edward Snowden, Danny Saucedo och Will Smith, bara för att nämna några.Vill du komma i kontakt med Martina eller någon annan i vårt team? Klicka här!