Konsultmäklare – Varför finns vi?

När jag för ca 2 år sedan skulle börja arbeta på Tingent så hade jag, trots lång erfarenhet inom konsultvärlden, väldigt svårt att få personer i min omgivning att förstå vad det faktiskt var jag skulle jobba med. Varför behövde egentligen konsultmäklare finnas och vad skulle det göra för nytta på marknaden?

När jag under åren har träffat nya personer och berättat att jag arbetar med att förmedla konsulter inom IT så har jag oftast fått två olika typer av respons, antingen det ena eller det andra;

  • ”Sälja IT-konsulter, det måste vara jordens enklaste jobb just nu!”, eller…
  • ”Hur går det egentligen? Det måste vara som att söka efter vattenhål i Sahara?”

Helt beroende på vilken erfarenhet personen i fråga har från branschen.

Jag skulle säga att båda svaren är rätt spot on faktiskt. När man väl har kommit i kontakt med en riktigt duktig konsult så är det jordens enklaste jobb att hitta uppdrag åt hen. Men att hitta dessa personer kan ibland vara som att söka efter vattenhål i Sahara.

Hitta rätt konsult kan vara som att hitta vatten i Sahara

Det som kan vara intressant att prata om är att det verkar som att den allmänna kännedomen om att vad en konsultmäklare är för något har förändrats en hel del bara de senaste åren. Idén är inte ny på något sätt och det finns flera bolag som har arbetat med detta i många år. Ändå upplever vi att det är på senare tid som många, både stora väletablerade företag och startups, börjar förstå och uppskatta värdet av att använda sig av konsultmäklare, på vårt vis.

Nya behov kräver nya konsultmäklare

Som vi ser det finns det två olika typer av konsultmäklare. De som har något decennium på nacken och framförallt inriktar sig på att hjälpa sina kunder med avtalshantering och inköp. Och så finns det sådana som vi; relativt nystartade bolag som riktar sig främst mot att matcha ihop frilansare och mindre konsultbolag med våra kunder.

Vi ser nu en tydlig trend i att alltfler bryter sig loss och blir frilansande konsulter, eller går ihop ett gäng och startar egna mindre konsultbolag. Många av dessa är de vi refererar till när vi pratar om specialister; personer som är riktigt duktiga på det de gör, och som vill ägna all sin tid åt just det.

Att arbeta som frilansande konsult innebär naturligtvis en större frihet att kunna välja sina uppdrag utifrån intressen och expertis, vilket vi tycker är precis som det ska vara! Samtidigt innebär arbetssättet också en betydande ökning av administrativa sysslor och konsultens förmåga att bygga upp och underhålla sitt kontaktnät blir central för att fylla kalendern med nya uppdrag.

För många konsulter kan detta snabbt bli för mycket att hantera.

Vår roll som konsultmäklare

Samtidigt som vi tycker att trenden att fler väljer att frilansa är positiv för marknaden så har vi också stor förståelse för de svårigheter som konsulterna möter när de tar klivet till att bli egenanställda. Det råder dessutom redan en stor brist på duktiga IT-konsulter i Sverige och att de som finns då tvingas lägga tid på annat än just sin spetskompetens blir väldigt ineffektivt för alla inblandade. Detta är precis vad vi i egenskap av konsultmäklare finns till för att lösa!

Everybody wins!

De konsulter vi har i vårt nätverk kan fokusera all sin tid på sin expertis. De behöver varken leta efter sina egna uppdrag eller fundera över hur de ska komma i kontakt med rätt person på de företag de är intresserade av.

På samma sätt fungerar det för våra kunder. De kan i sin tur lägga sin tid på sin huvudverksamhet och behöver inte fokusera på att träffa och hålla kontakt med ett helt gäng konsultbolag för att ha en chans att få in rätt kompetens i rätt tid. När det är ett så hårt tryck inom tech så handlar så mycket om timing, och det kan vara ett heltidsjobb att hålla igång ett nätverk för att lyckas få till just den timingen. Fråga oss, vi vet!

Konsultmäklare - Everybody wins!

Sen kan vi även skriva en hel uppsats om att lyckas matcha rätt person, med rätt kompetens till rätt team på rätt bolag. För det är ju det som är det viktigaste och helt klart helt avgörande för hur bra resultatet blir. När konsulterna själva får välja vilka uppdrag de vill bli presenterade för, och kunderna i samma veva får välja vilka personer de vill ta vidare helt oberoende av vilket bolag de representerar, så tror vi att vi har störst chans att hitta en bra match.

Nu för tiden när folk frågar mig vad jag jobbar med och vad vi gör, så svarar jag enkelt att vi kopplar ihop folk som vi ser kan ha ett utbyte av varandra. Det är väldigt sällan någon ifrågasätter nyttan med det.


Linn Nyberg, Head of Sales på Tingent
Linn är hästtjejen från Småland som har en lösning på precis allt. Hon är ett socialt geni som älskar att nätverka och bygga relationer med folk. När hon inte driver försäljningen framåt på Tingent hittar man henne säkrast ute i skogen på någon jaktkurs med hennes minst lika energiska fyrbenta följeslagare, eller med ärmarna uppkavlade i något renoveringsprojekt.Vill du komma i kontakt med Linn eller någon annan i vårt team? Klicka här!